Plněné bramborové knedlíky s kedlubnovým zelím s jablky a zázvorem
Venku se nám dnes ohlásil podzim a my dostali chuť na pořádné jídlo. A protože byla u nás v krámě velká várka kedluben, tak to bylo jasné. Kedlubnové zelí s jablky a zázvorem. A k tomu jednoznačně plněné knedlíky. Protože my plněné knedlíky milujeme.
Plněné knedlíky- 1 kg brambor
- hrubá mouka
- 1 vejce
- sůl
- vepřová kýta (Pelant Žalmanov)
- čerstvý špenát
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
Brambory si uvaříme ve slupce. Necháme mírně zchladit. Poté je oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, přidáme sůl, vejce a
zapracováváme hrubou mouku. Dělám to vždy od oka, aby těsto mělo pružnou, ovšem pevnou konzistenci. Těsto nechám odpočinout.
Mezitím si cibuli nakrájíme na malé kostičky a orestujeme na olivovém oleji. Poté přidáme vepřovou kýtu na malé kostičky a
restujeme. Přendáme do mističky a do pánve vsypeme špenát a nadrcený česnek. Chvíli podusíme. Přendáme do druhé mističky.
Z těsta si vytvarujeme stejné kuličky.
Každou rozplácneme a naplníme vepřovou kýtou a špenátem. Knedlíky vaříme v osololené vodě cca 15 minut.
Kedlubnové zelí s jablky a zázvorem
- 4 kedlubnny
- 2 jablka
- kousek zázvoru
- 4 lžíce hnědého cukru
- 1 lžička octa
- sůl
Kedlubny a jablka si nastrouháme a vsypeme do hrnce, vlijeme trochu vody a necháme cca 10 minut dusit. Poté přidáme cukr, trochu soli a trochu strouhaného zázvoru. Dusíme dalších 10 minut. Nakonec přidáme trochu octa a dochutíme podle potřeby. Toto zelí je nejlepší s restovanou cibulkou.
Selský krám s.r.o.
Zanechte nám váš názor