Plněná dýně a patizon
Začíná podzim, všude se hromadí dýně, patizony, cukety, tak co s nimi? Existuje nepřeberné množství receptů, ale tenhle je můj nejoblíbenější. Dýně úplně vybízí k tomu, abychom je naplnili a upekli. Tak jdeme na to. Všechny ingredience, které uvádíme, najdete u nás v prodejně. Pro jednodušší nákup přidáváme přesné názvy našich výrobců/farmářů.
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 5 velkých rajčat
- 500 g telecího mletého masa (Milkonatur)
- 1 střední dýně (Hokaido - oranžová, zelená)
- 1 větší patizon
- půl hrnku uvařené pohanky lámanky (Šmajstrla- pohankový mlýn)
- smetanový sýr (mlékárna Polná)
- sůl, pepř, indické kari (Grešík)
- olivový olej (Lozano Červenka)
Z patizonu a dýně si odkrojíme vrchní čepici, vyndáme lžící semínka a zbytek vydlabeme. Ten nevyhazujeme, nakrájíme si ho na malé kostičky a dáme stranou. Na pánvi si na trošce oleje orestujeme nasekanou cibuli, poté přidáme nadrcený česnek a chvíli restujeme. Po dvou minutách přidáme mleté telecí maso, necháme mírně opéct. Poté vsypeme nasekanou dýni a patizon, přiklopíme pokličkou a dusíme cca 10 minut. Mezitím si nakrájíme rajčata na malé kostičky a vidličkou si rozdrobíme smetanový sýr. Občas kontrolujeme směs dýně a patizonu a dle potřeby můžeme přilít trošku vody. Poté přidáme rajčata, sůl, pepř a koření. Dusíme ještě cca 5 minut. Pánev odstavíme a vmícháme uvařenou pohanku a rozdrobený sýr.
Dýni i patizon si naplníme až po okraj. Nezavíráme je. Vložíme do trouby, kterou jsme si rozehřáli na 160 st. na pečící papír. Pečeme cca 20 minut, poté si můžeme dýni i patizon přiklopit pokličkou a ještě 10 minut dopéct.
Dýni i patizon si naplníme až po okraj. Nezavíráme je. Vložíme do trouby, kterou jsme si rozehřáli na 160 st. na pečící papír. Pečeme cca 20 minut, poté si můžeme dýni i patizon přiklopit pokličkou a ještě 10 minut dopéct.
Podáváme s kouskem pečiva, nebo jako my, s okurkou a zakysanou smetanou.
Selský krám s.r.o.
Zanechte nám váš názor