Hovězí po burgundsku

Hovězí po burgundsku

I když je venku stále krásně, tak my už cítíme, že se blíží podzim. A máme najednou chuť na mnohem výraznější a hutnější jídla. I když, musím se přiznat, že já toto jídlo vařím celý rok. Je totiž tak skvěle chuťově vyvážené, že mu nelze odolat.

  • 500 g hovězího krku
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 rajčatový protlak
  • 2 mrkve
  • 5 žampionů
  • několik šalotek
  • 300 ml hovězího nebo jiného vývaru
  • 200 - 250 ml kvalitního červeného vína
  • čerstvý tymián
  • bobkový list, sůl, pepř, 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce másla
  • olivový olej

Hovězí maso si nakrájíme na větší kostky, které obalíme ve směsi pepře a hladké mouky. Rozpálíme si olej v hlubším hrnci, kam vložíme maso, které orestujeme z obou stran. Maso poté vyndáme a vsypeme cibuli na kostičky, po chvilce přidáme rozdrcený česnek, pár snítků tymiánu, bobkový list a restujeme. Po několika minutách vrátíme maso, přidáme rajčatový protlak a vlijeme víno. Přiklopíme a necháme víno částečně vyvařit. Mezítím si zapneme trochu na 150 stupňů. Když se nám část vína vyvaří můžeme přilít vývar, zamíchat a vložit do trouby.
Pečeme 45 minut, občas zkontrolujeme, jestli se nám maso nepřipaluje, případně můžeme vlít vodu. Nakrájíme si na na špalíčky mrkev, šalotku a žampiony. Vložíme do hrnce a pečeme dalších 50 minut. Před podáváním můžeme dosolit, vyndáme tymián a bobkový list. a vložíme kousek másla.

Jako nejlepší přílohu volíme brambory, ze kterých jsme si udělali pyré, společně s kouskem mrkve a celeru.

Selský krám s.r.o.


Zanechte nám váš názor

* Souhlasím se zpracováním svých osobních údajů pro účely poskytnutí služby podle zákona č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů a dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES (GDPR).