Hovězí po burgundsku
I když je venku stále krásně, tak my už cítíme, že se blíží podzim. A máme najednou chuť na mnohem výraznější a hutnější jídla. I když, musím se přiznat, že já toto jídlo vařím celý rok. Je totiž tak skvěle chuťově vyvážené, že mu nelze odolat.
- 500 g hovězího krku
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 rajčatový protlak
- 2 mrkve
- 5 žampionů
- několik šalotek
- 300 ml hovězího nebo jiného vývaru
- 200 - 250 ml kvalitního červeného vína
- čerstvý tymián
- bobkový list, sůl, pepř, 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce másla
- olivový olej
Hovězí maso si nakrájíme na větší kostky, které obalíme ve směsi pepře a hladké mouky. Rozpálíme si olej v hlubším hrnci, kam vložíme maso,
které orestujeme z obou stran. Maso poté vyndáme a vsypeme cibuli na kostičky, po chvilce přidáme rozdrcený česnek, pár snítků tymiánu, bobkový
list a restujeme. Po několika minutách vrátíme maso, přidáme rajčatový protlak a vlijeme víno. Přiklopíme a necháme víno částečně vyvařit.
Mezítím si zapneme trochu na 150 stupňů. Když se nám část vína vyvaří můžeme přilít vývar, zamíchat a vložit do trouby.
Pečeme 45 minut, občas
zkontrolujeme, jestli se nám maso nepřipaluje, případně můžeme vlít vodu. Nakrájíme si na na špalíčky mrkev, šalotku a žampiony. Vložíme do
hrnce a pečeme dalších 50 minut. Před podáváním můžeme dosolit, vyndáme tymián a bobkový list. a vložíme kousek másla.
Jako nejlepší přílohu volíme brambory, ze kterých jsme si udělali pyré, společně s kouskem mrkve a celeru.
Selský krám s.r.o.
Zanechte nám váš názor